

درباره کلینیک
فعالیتهای درمانی، پژوهشی، و آموزشی کلینیک بیش فعالی و اختلال یادگیری آتیه، با محوریت استفاده از تکنولوژیهای روز و روشهای درمانیِ پایدار و مؤثر، همزمان با تأسیس مرکز علوم اعصاب بالینی آتیه، از سال ۱۳۸۶ آغاز شده است. در این بخش به مشکلاتی پرداخته میشود که در اثر ضعفهای یادگیری، حافظه، و توجه و با وجود بهره هوش طبیعی ایجاد می شوند. اختلال یادگیری و اختلال نقص توجه-بیش فعالی، رایج ترین اختلال هایی هستند که در کلینیک یادگیری و شناخت آتیه مورد ارزیابی و درمان قرار می گیرند.
نشانه های اختلال نقص توجه- بیش فعالی (بیدقتی، تکانشگری و بیش فعالی) و اختلالات یادگیری (اختلال خواندن، اختلال نوشتن و اختلال ریاضی) از سنین پایین خود را نشان داده و در صورت درمان نشدن در بزرگسالی در حوزه های فردی، اجتماعی، خانوادگی و شغلی فرد مشکل ایجاد می کنند. در گذشته اولین رویکرد به کاهش مشکلات ناشی از بی دقتی، عدم تمرکز و اختلالات یادگیری و حافظه، استفاده از داروها بود. امروزه روش های مختلفی وجود دارد که میتوانند جایگزین دارو باشند و بدون عوارض جانبی ناشی از دارو این مشکلات را به حداقل برسانند.
فرایند درمان
روند درمان در کلینیک بیش فعالی و اختلال یادگیری مانند تمام کلینیک های مرکز آتیه از کمیسیون تشخیص آغاز می شود. تیم تخصصی کمیسیون تشخیص پس از دریافت شرح حال و انجام آزمون های تشخیصی از جمله ارزیابی مشکلات تحصیلی، IVA-II و CANTAB، مراجعانی را که تشخیص اختلالات یادگیری یا اختلال نقص توجه-بیش فعالی یا مشکلات حافظه دارند، به سمت این کلینیک راهنمایی می کنند. روند درمان پس از یک جلسۀ رایگان با مدیر کلینیک و جلسات معرفی درمان آغاز می شوند. در تمام مراحل درمان مدیر بخش، معاونت درمان، معاونت پژوهش و نوروساینس و ریاست مرکز بر پروتکل های درمانی و کیفیت خدمات نظارت کامل دارند.
خدمات
در کلینیک بیش فعالی و اختلال یادگیری ، خدمات درمانی جامعی برای ارتقاء مهارتهای ذهنی، تحصیلی، هیجانی، و ارتباطی ارائه میشود، این خدمات عبارتند از:
- آزمونهای تشخیصی:
- الکتروآنسفالوگرافی کمّی یا نقشه مغزی (QEEG)،
- ارزیابی مشکلات تحصیلی: نما، کیمت، CAS، و …
- آزمونهای توجه/ تمرکز IVA-II
- ارزیابی عملکرد شناختی CANTAB
- آزمونهای هوش استنفورد- بینه و وکسلر
- و …
- درمان های تکنولوژیک:
- تحریک الکتریکی مغز با tDCS و tACS،
- نوروفیدبک فرکانسی و نوروفیدبک پتانسیل آهستة قشری،
- بازتوانی شناختی کامپیوتری
- بیوفیدبک
- درمانهای غیرتکنولوژیک:
- کاردرمانی
- آموزش ویژه اختلالات یادگیری
- رواندرمانی
اهداف درمانی
هدف از ارائه این خدمات در کلینیک بیش فعالی و اختلال یادگیری ارتقاء سلامت مراجعان در زندگی فردی، اجتماعی، تحصیلی، و شغلی است و نه برطرف کردن همه نشانه های اختلالات یادگیری و شناختی. در نظر گرفتن شرایط هیجانی و خانوادگی و ارتباط مستمر با مدرسه و خانواده، از جمله عواملی هستند که کیفیت و پایداری درمان را افزایش میدهند. این رویکرد جامع در درمان اختلالات یادگیری و اختلال نقص توجه- بیش فعالی مشکلات فرد را برای ورود دوباره به جامعۀ تحصیلی و شغلی به حداقل رسانده و او را به سمت استقلال و اعتماد به نفس می برد.
وجه تمایز کلینیک آتیه
وجه تمایز کلینیک آتیه درخشان ذھن و تمام بخش ھای درون آن استفاده از به روزترین خدمات درمانی و فراھم کردن تمامی درمان ھای مورد نیاز و ھمه جانبه از قبیل درمان ھای زیستی، روانی و خانوادگی بسته به سن و نوع اختلال و شرایط خاص ھر فرد در یک مکان است؛ به صورتی که افراد برای ھر درمان نیازی به مراجعه به کلینیک ھای مختلف ندارند. بسیار دیده می شود که افراد برای دریافت درمان ھای مختلف از جمله روان درمانی، rTMS و یا دارو، مجبور به مراجعه به کلینیک ھای مختلف می شوند که مشکلات زیادی برایشان خواھد داشت ولی در کلینیک آتیه تمامی این درمان ھا، به صورت ھمزمان ارائه می شوند. ھمچنین، ھمکاری تیم درمانی، متشکل از روانپزشک، روان شناس، نوروتراپیست، روان درمانگر و مدیر بخش در جھت محقق شدن اھداف درمانی، از ویژگی بارز دیگری است که در کلینیک آتیه به چشم می خورد.
کادر درمان







ویدئوها
سوالات رایج
اختلال یادگیری یکسری نشانه دارد که باید از کودکی به آنها توجه کنید. در صورت مشاهدۀ این نشانه ها باید به متخصص مراجعه کرده و از تست های تشخیصی کمک بگیرید. تست هوش شما را از داشتن هوشبهر طبیعی و ارزیابی تحصیلی، شما را از وجود اختلال یادگیری مطمئن میکند.
هر چه سن تشخیص و شروع درمان پایین تر باشد، راهکارهای درمانی با سرعت و کیفیت بالاتری پاسخگوی شما خواهند بود. معمولا این سن اگر به بالای ۱۲ سال برسد، درمان طولانی تر و محدودتر میشود. بهترین زمان تشخیص و درمان اختلال یادگیری از پیش دبستانی تا دوم دبستان است.
بسیاری از اختلالات روانشناختی باعث مشکلاتی در توجه، یادگیری و تحصیل فرد میشوند که تمیز دادن آنها از هم کار راحتی نیست. به عنوان مثال بی قراری و حواس پرتی هم در کودکان دارای نقص توجه- پبیش فعالی دیده می شود و هم در کودکان مضطرب. مشکلات یادگیری نیز هم در کودکان دارای اختلال یادگیری مشاهده می شود، هم در کودکان دارای هوشبهر پایین و هم در کودکانی که مسائل خلقی و رفتاری دارند. در بزرگسالی هم بی قراری و حواس پرتی هم در افراد دارای نقص توجه-بیش فعالی گزارش میشود و هم در بزرگسالان دارای اضطراب، سوءمصرف مواد و اختلالهای خلقی. تمیز این مشکلات از هم روشهای مختلفی دارد که مکمل یکدیگرند و باید زمان مشخصی برای آن صرف کرد. صبوری در این مسیر نتایج مهمی از جمله دریافت تشخیص دقیق تر و جلوگیری از روش های آزمون خطا در درمان دارد.
در اختلال یادگیری نمرۀ کلی هوش بهر طبیعی است اما زیرمجموعه های تشکیل دهندۀ آن مثل حافظه، توجه یا استدلال ممکن است دچار نقص باشد. این نواقص ریشه در بدکاری یا کم کاری برخی مناطق مغزی دخیل در یادگیری و زبان دارند.
طبق مطالعات مختلف درمان نکردن اختلال یادگیری علاوه بر آسیب به تحصیل فرد پیامدهای دیگری هم خواهد داشت. پیامدها تا قبل از بزرگسالی شامل اضطراب، اعتماد به نفس پایین، برخی مسائل رفتاری و پرخاشگری، و عضویت در گروههایی از همسالان که مشکلات رفتاری دارند میباشد. در بزرگسالی هم علاوه بر موارد ذکر شده برای کودکی، طبق مطالعات احتمال مصرف مواد و رفتارهای خلاف قانون با مشکلات تحصیلی کودکی ارتباط دارد.
در درمان اختلال یادگیری در کلینیک یادگیری و شناخت آتیه، ما به دنبال بهبود علایم هستیم و نه صفر شدن نشانه ها، زیرا اختلال یادگیری هم مانند هر اختلال سرشتی دیگری درمان قطعی ندارد. نکته مهم اینجاست که با توجه به هوش بهر طبیعی در این افراد، درمان به موقع می تواند مانع از صدمۀ جدی به تحصیل شود.
اختلال یادگیری به معنای مشکلات تحصیلی در حضور هوش طبیعی است. درافراد دارای اختلال یادگیری به واسطۀ ضعف در زیربناهای یادگیری، آموختههای فرد پایدار نیست. یعنی فرد مطلب را یاد میگیرد ولی سریع فراموش میکند. به عنوان مثال کودک یک کلمه را یک بار در دیکته درست مینویسد، ولی چند خط بعد در همان دیکته، همان کلمه را غلط مینویسد. یا به عنوان مثال همان سوال ریاضی ای که در منزل درست حل کرده، در امتحان غلط مینویسد. در چنین شرایطی رویکرد صرفا آموزشی مدرسه یا معلم خصوصی پاسخگوی نیاز فرد نیست و صرفا تغییرات سریع اما ناپایدار ایجاد میکند.
هدف از درمان اختلال یادگیری ایجاد تناسب نسبی بین هوش و عملکرد یادگیری و تحصیلی فرد است و نه صفر کردن نشانه ها. این هدف بسته به سن فرد برای شروع درمان، ضریب هوشی، انگیزه و همکاری فرد و خانواده، شرایط هیجانی (مثل اضطراب یا افسردگی) و بسیاری آیتم های دیگر در زمان های متفاوتی به دست می آید. در کلینیک یادگیری و شناخت آتیه حداقل بازۀ درمانی برای کار با اختلال یادگیری ۲۰ جلسۀ ۵/۱ ساعته (معادل با ۴۰ جلسه) است.
درمان نقص توجه – بیشفعالی در کودکان صرفا برای موفقیت آنها در مدرسه و پیشرفت تحصیلیشان نیست. دامنه اثرگذاری این اختلال بر زندگی کودکان تا حدی وسیع است که حتی پژوهشهای متعددی نشان دادهاند مشکلات خوردن در افراد دارای نقص توجه – بیش فعالی چندین برابر همسالانشان است. کودکان و نوجوانان دارای اختلال نقص توجه – بیشفعالی به احتمال بیشتری در دعواهای خیابانی، تجربه مصرف مواد، رانندگی خطرناک و تصادف، و ترک تحصیل درگیر میشوند. این افراد در بزرگسالی به احتمال بیشتری نارضایتی زناشویی و طلاق را تجربه خواهند کرد و عملکرد شغلی پایینتری خواهند داشت.
مسئله مهم این است که کودکان دارای نقص توجه – بیشفعالی که درمانهای شناختی و رفتاری نمیگیرند، نمیآموزند که چطور بیتوجهی و هیجان لحظهایی خود را کنترل کنند و در سنین نوجوانی و بزرگسالی راهبردهای مقابله با خشم، حواس پرتی، و رفتارهای تکانشگری را بلد نیستند.
نشانه های اختلال نقص توجه- بیش فعالی در سه دستۀ نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری قرار می گیرند. این نشانه ها با افزایش سن و دریافت بازخوردهای محیطی، تا حدی تحت کنترل فرد در می آیند ولی همواره در زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، شغلی و تحصیلی او مداخله جدی می کنند. به عنوان مثال فرد تلاش میکند که پرتحرکی خود را در محیط کار کنترل کند، اما نمیتواند مانع حواس پرتی ها و بی قراری هایش شود. پس نشانه های این اختلال با افزایش سن تغییر شکل میدهند اما همواره فرد را در حوزه های مختلف با مشکل مواجه می کند.
بزرگسالان دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی مشکلات متعددی در حوزههای ارتباطی، شغلی و تحصیلی دارند که از جمله مهمترین آنها: مدیریت ضعیف زمان، مشکل در برنامه ریزی، تنظیم هیجانی ضعیف، ناتوانی در تنظیم درآمد بر اساس مخارج، نارضایتی زناشویی و … میباشد.
در ابتدا باید گفت بله، چنین امکانی وجود دارد. اختلال نقص توجه- بیش فعالی یا همان ADHD به سه شکل ممکن است بروز کند. یک گروه فقط نشانه های نقص توجه، یک گروه فقط نشانه های بیش فعالی/ تکانشگری و یک گروه هر دو نوع نشانه را بروز می دهند. احتمالا فرزند شما جزو دسته اول است.
تکانشگری یکی از ویژگیهای مهم و چالش برانگیز در اختلال نقص توجه-بیشفعالی است که در زندگی کودکان و بزرگسالان مبتلا به نقص توجه و بیشفعالی دردسرهای جدی ایجاد میکند. افراد تکانشگر کسانی هستند که نمیتوانند واکنشهای آنی خود را تحت کنترل دربیاورند و پیش از عمل کردن فکر بکنند. این افراد ممکن است در جواب به یک موقعیت عجولانه حرف بزنند و نامناسب عمل کنند و بعدتر از حرف و عمل خود پشیمان شوند. بزرگسالان تکانشگر دچار به نقص توجه-بیشفعالی وسط حرف دیگران میپرند، گاهی افراطی خرج میکنند، نمیتوانند در صف منتظر نوبت خود شوند یا در رانندگی ترافیک را تحمل کنند، و بیشتر احتمال دارد به رفتارهای پرخطری مثل روابط جنسی متعدد، بزهکاری و سوءمصرف مواد و الکل دست بزنند.
اختلال نقص توجه- بیش فعالی روش های درمان مختلفی دارد. یکی از رایج ترین و کوتاه اثرترینِ آنها مصرف داروی ریتالین است. ریتالین توسط روانپزشک تجویز میشود، اثر آن حداکثر ۳۰ دقیقه پس از مصرف دارو آغاز شده و تا ۳ یا ۵ ساعت ادامه دارد. همانطور که مشخص است، اثرات ریتالین سریع اما ناپایدار است. از روشهای غیر دارویی و سنتی اختلال نقص توجه- بیش فعالی کاردرمانی و آموزش والدین است که اثرات پایداری بر تغییرات فرد دارند، اما بازۀ طولانی ای برای اثرگذاری نیاز دارند. از روشهای تکنولوژیک موجود که در کلینیک یادگیری و شناخت آتیه از آن ها برای اختلال نقص توجه- بیش فعالی استفاده می شود می توان به نوروفیدبک و tDCS اشاره کرد که بازۀ اثرگذاری آنها کوتاه تر از کاردرمانی است اما مانند آن اثرات ماندگاری دارد. از مزایای نوروفیدبک و tDCS میتوان به دقت بالای آنها برای کار روی نشانه ها به صورت عمقی و دقیق اشاره کرد. حداقل زمان مورد نیاز برای درمان با نوروفیدبک و tDCS، بیست جلسه است.
به بخش آموزش والدین رجوع کنید. شرکت در کلاسهای SOS به شما توصیه می شود.
از حدود ۵ سالگى به بالا شناخت کودک به حدی رسیده است که می توان مهارت کنترل امواج مغز توسط نوروفیدبک را به او آموزش داد. اما بهترين سن استفاده برای اختلالهای یادگیری و نقص توجه – بیشفعالی سنين دبستان است. در این سنین از طرفی شناخت کودک بالاست و میتواند نوروفیدبک را بهخوبی یاد بگیرد، و از طرف دیگر انعطافپذیری (نوروپلاستیسیتی یا توانایی سلولهای عصبی مختلف مغز در تغییر شکل و تغییر عملکرد در جهت ترمیم، قدرت بهبودى و جبران کاستیها) مغز در کودکان بالاست و تغییرات در مغز آنها بهشکلی گستردهتر و برای مدت طولانیتر ماندگار خواهد شد.
با توجه به اینکه هر مراجع مشکلات و نیازهای خاص خود را دارد، نمی توان پاسخ مشخصی به این سوال داد. یک مراجع ممکن است با ۲۰ جلسه درمان پیشرفت قابل توجهی نشان دهد اما مراجع دیگری نیاز به تمدید جلسات درمانی داشته باشد.
آنچه در فرآیند درمان بسیار مهم و تأثیر گذار است، دنبال کردن روند کلنگر درمان (شامل کار بر روی مغز کودک، شناخت کودک، رفتار کودک، و روابط کودک در خانواده) و پیگیری تمرینهای داده شده توسط نوروتراپیست (درمانگر نوروفیدبک و tDCS) در منزل میباشد.
اگر میخواهید از درمان خود بیشترین فایده را داشته باشید بله. داشتن نقشه مغزی (الکتروانسفالوگرام کمّی) پیش از شروع کار با نوروفیدبک تحلیلی کلی از فعالیت امواج مغزی شما در مناطق مختلف مغزی را به درمانگر نشان میدهد. نوروتراپیست با استفاده از این روش میتواند با در نظر گرفتن وضعیت کلی امواج مغزی فرد از یک سو و نشانههای مشکل او از سوی دیگر، مسیر درمان را مشخص کند و پروتکل درمانی منحصر بهفردی برای هر شخص طراحی کند.
گرفتن نقشه مغزی (الکتروانسفالوگرام کمّی) حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. در این فرایند امواج مغزی شما در نقطههای مختلف مغز ثبت میشود و سپس با یک پایگاه داده، شامل تعداد چشمگیری نقشه مغزی دیگر از افرادی با سن و جنسیت شما، مقایسه میشود. نقشه بهدستآمده نشان میدهد که کدام مناطق مغز از تعادل خارج هستند و با کار کردن بر روی کدام نقاط و امواج میتوان بهترین نتیجه درمانی را گرفت.
نحوه پاسخ گرفتن از نوروفیدبک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اکثر مراجعان پس از ۶ تا ۸ جلسه درمانی شروع به مشاهده تغییرات مثبت میکنند، اما تعداد کمی نیز در همان جلسات نخست تاثیر درمانی نوروفیدبک را متوجه میشوند. هنوز علت دقیق تفاوتهای فردی در میزان و سرعت اثربخشی نوروفیدبک در مراجعان مختلف روشن نیست، اما متغیرهایی مثل میزان انگیزه فرد، بهره هوشی، میزان مشارکت در انجام تمرینهای خانگی، همراه بودن نوروفیدبک با دیگر درمانهای شناختی و رفتاری و میزان وخامت نقص توجه و بیشفعالی اثربخشی نوروفیدبک را تحت تاثیر قرار میدهند.
نوروفیدبک روشی است که در آن فرد مهارت کنترل داشتن بر روی امواج مغزی خود را میآموزد. بنابراین همانطور که شما مهارت جدیدی مثل رانندگی یا دوچرخهسواری را برای تمام عمر یاد میگیرید، افراد دارای نقص توجه-بیشفعالی که درمان نوروفیدبک دریافت کردهاند نیز غالبا برای مشکلات مشابه قبلی نیاز به مراجعه مجدد ندارند. دکتر لوبار و همکارانش در مجموعهای از مطالعات طولی (دستهای از مطالعات مشاهدهای که در آن گروه هدف، در طول گذر زمان مورد مطالعه قرار میگیرد) درباره اثربخشی نوروفیدبک روی اختلال نقص توجه به این نتیجه رسیدند که یکسال بعد از تمام شدن جلسات نوروفیدبک، نه تنها عمده نتایج مثبت جلسات باقی مانده است که مغز فرد توانسته تواناییهای جدید خود را به موقعیتهای دیگر هم تعمیم دهد و مهارتهای جدیدی به دست آورد.
اثرات فوری در پایان هر جلسه تحریک حدود ۹۰ دقیقه دوام دارد. پژوهشها نشان دادهاند که جلسات مکرر درمان با tDCS، به تدریج باعث طولانیتر و عمیقتر شدن اثرات مثبت آن میشوند. مطالعات پیگیری ماندگاری اثر این درمان را تا حداقل یک سال بررسی کردهاند.
یکی از عوامل افزایش ماندگاری اثرات مثبت tDCS انجام تمرینهای شناختی و آموزشی برنامهریزیشده مرتبط با نواحی مغزیای است که در حال تحریک شدن هستند. انجام این تمرینها هم در طول جلسات درمانی و هم به عنوان تکلیف منزل میتوانند برای اثربخشی درمانی مفید باشند.
بسیاری از مشکلاتی که پایههای مغزی دارند (مثل اختلالات یادگیری، نقص توجه=بیشفعالی، یا مشکل در خواب) با بینظمی در امواج مغزی در ارتباط هستند. برای همین است که مثلا وقتی با نوروفیدبک پتانسیل آهسته قشری سعی در کاهش نشانههای اختلال نقص توجه=بیشفعالی داریم مشکل خواب فرد هم از بین میرود و حملههای میگرنیش کم میشود. کار نوروفیدبک تنظیم امواج مغزی و زمانبندی الگوی فعالیتهای مغزی و در نهایت آموزش خودنظمدهی به مغز فرد است؛ به همین خاطر است که نوروفیدبک میتواند روی دامنه گستردهای از نشانههای روانشناختی (مثل اختلالات یادگیری، نقص توجه-بیشفعالی، حافظه، اضطراب و …) و حتی زیستشناختی (مثل اختلال خواب، سردردهای میگرنی و حملات صرع) اثر مثبت داشته باشد.
در ايران فقط چند بانک و بيمه تكميلي با مركز آتيه قرارداد دارند و عده ای از مراجعين نيز با دريافت گواهی هزينه های انجام شده شخصاً نسبت به دريافت هزينه خود از سازمان ذی ربط و محل كار خود اقدام می كنند.
در کلینیک یادگیری و شناخت آتیه، ملاک انتخاب برای نوع دستگاه اختلالات تشخیص داده شده، سن مراجع، شدت مشکل، نقشه مغزی/ میانگین امواج و اولویت های مراجع است.
در سالهای گذشته بیم آن بود که انجام جلسات متعدد درمانی با تحریک مغزی بر روی رشد مغزی کودکان و کارکردهای شناختی آنها اثر سوء بگذارد. اما در سالهای اخیر این تصور تغییر یافته است. در سال ۲۰۱۶ پژوهشگران کلینیک مونیخ در مقالهای قریب به شصت پژوهش را بررسی کردهاند که بر روی اثر تحریک جریان مستقیم جمجمهای (tDCS) بر روی مغز کودکان و نوجوانان کار کردند. نتایج این مقالات نشان داده است که اگر tDCS با دانش کافی نسبت به فواید درمانی هر پروتکل و نحوه تنظیم دوز تحریک در کودکان انجام شود، روشی بیخطر و موثر در درمان کودکانی است که به مشکلاتی چون اختلال نقص توجه – بیشفعالی، مشکلات حافظه و یادگیری، و درخودماندگی دچار هستند.
پژوهشهای جدید نشان دادهاند که سلولهای عصبی کودکان و نوجوانان در مقایسه با بزرگسالان از انعطافپذیری بسیار بیشتری برخوردار هستند و در نتیجه به کارگیری tDCS برای افزایش یادگیری در سلولهای عصبی و تنظیم فرایندهای شناخت کودکان و نوجوانان مفیدتر خواهد بود.